Chłodzenie mgłą

Chłodzenie wędlin mgłą wodną

Czy można jeszcze bardziej obniżyć koszty produkcji wędlin? Okazuje się, że tak, a kluczem do prostych oszczędności jest optymalizacja procesu chłodzenia wędlin, który zużywa dużo wody. Przełomem w tej dziedzinie okazuje się być technologia firmy Telesto S.A., która do procesu chłodzenia wędlin wykorzystuje mgłę wodną.

Skuteczność chłodzenia wędlin zwykłą wodą zależy od wielkości kropel stosowanych w procesie chłodzenia. Standardowa kropla w strumieniu wody, którym zazwyczaj chłodzone są wędliny, daje umiarkowany efekt. Na dodatek większość wody spada na ziemię i zasila ścieki przemysłowe. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej, jeżeli tą jedną standardową kroplę rozbijemy na dziesiątki mniejszych kropli o wielkości od 10 do 60 mikrometrów, czyli zmienimy ją w mgłę wodną. Wtedy powierzchnia wody, która ma chłodzić wędliny, staje się nieporównywalnie większa, a dzięki dużej powierzchni kontaktu, proces chodzenia jest bardziej efektywny.

Wykorzystując to zjawisko, firma Telesto stworzyła system chłodzenia wędlin oparty o specjalne głowice do wytwarzania mgły wodnej. System ten pozwala zaoszczędzić do 70% wody w procesie chłodzenia a tym samym wyprodukować 70% mniej ścieków. Wdrożenie więc tego systemu nie tylko zapewnia oszczędności, ale także jest działaniem proekologicznym, na które można uzyskać dotacje z wielu różnych źródeł.

Dzięki innowacyjnemu podejściu do zagadnienia chłodzenia wędlin, firma Telesto zdobyła Złoty Medal na targach Polagra 2021. Rozwiązanie to jest zatem nowością, z której w pierwszej kolejności korzystają zakłady najbardziej otwarte na innowacje.

Więcej informacji na ten temat w serwisie: https://chlodzeniewedlin.pl/